FAQ om private fællesveje


Hvem må grave i vores veje nu og fremover? 

Kommunen giver tilladelse til gravearbejde. De varetager grundejernes interesser i forhold til ejerne af ledninger, der er såkaldte "gæster" i vores veje. Halsnæs Forsyning står for ændringer og vedligeholdelse af kloakledninger, fjernvarmeledninger og rendestensbrønde.
Ledningsejerne skal udbedre skader i forbindelse med deres arbejde, og de skal aflevere vejen i samme stand, som da de kom. Det vil sige, at de skal asfaltere igen. Naturligvis vil vi kunne se, hvor der er lappet, men med et vejlaug kan vi bedre holde styr på kommende arbejde og være en gruppe med viden på området, der kontrollerer udbedringer og lukning af arbejdet. 


Hvem står for skiltning?

Kommunen står for korrekt skiltning på vores veje - både offentlige og private.

Vejnavneskilte sættes op af Halsnæs Kommune, da de er nødvendige for at brand/ambulance/politi kan finde vej hurtigt. Derfor skal vejnavne og husnumre være synlige og i orden. Er de i stykker eller slidt, kan vi søge om nye via app'en "Tip Halsnæs". Hvis medlemmer har svært ved at tippe, kan de kontakte bestyrelsen eller spørge en nabo. Vi har som matrikelejere selv ansvar for, at de ikke går i stykker under reparationer og ombygninger.

Husnummerskilte står hver grundejer selv for. De skal placeres ved hovedindgangen og være letlæselige fra vejen. Alle grundejere har pligt til at sørge for, at ejendommen er forsynet med et husnummerskilt. Helt lavpraktisk skal tallene være enkle og mindst 10 cm høje.


Skilte på vores egen foranledning i et vejlaug skal godkendes af kommunen og/eller politiet, eksempelvis nabohjælp, legende børn og gennemkørsel forbudt.


Hvem står for vejafmærkning? 

Kommunen står for afmærkning med hajtænder og stoplinjer ud mod offentlige veje, altså Thorsvej, Skåninggårdsvej og Kappelhøjvej.

Grundejerne har ansvaret for øvrig kørebaneafmærkning på vores "vænger."


Hvem hæfter for erstatningskrav som følge af manglende snerydning eller ujævnheder i vejbelægningen? 

Rent juridisk hæfter den tilgrænsende grundejer for ethvert erstatningskrav på tilgrænsende fortov samt ud til midten af kørebanen. Denne forpligtelse kan et vejlaug ikke overtage.

Vejlauget vil dog til hver en tid opfordre medlemmer til at føre løbende tilsyn med sit eget fællesareal og indberette ujævnheder, huller og revner til vejlauget. Herefter vil vejlauget udbedre manglerne for grundejeren. 


Hvem står for vedligeholdelse af forskellige inventardele på vores veje?

Rendestensbrønde og regnvandsbrønde anlægges med vejen på grundejernes regning, og vi står selv for vedligeholdelse.

Stikledninger vedligeholdes af grundejeren - fra vejbrønden til hovedkloakken.

Spildevandsbrønde hører under Halsnæs Forsyning.

Fjernvarmebrønde hører under Halsnæs Forsyning.

Stophanen til vandforsyning hører under Kregme Vandværk.


Hvem står for vores vejbelysning? 

Selskabet Verdo står for kommunens vejbelysning. De skal kontaktes ved fejlmelding.

I perioden 2016-2027 er kommunen i gang med modernisering og renovering af vejbelysningen. Gamle lygtepæle udskiftes til nye, energieffektive og vedligeholdelsesvenlige armaturer.

Vores vejes belysning er netop moderniseret i 2020-2021. 


Må grundejere på de andre vænger have indkørsel fra Dyssevænget?

Ja, hvis der er givet tilladelse til dette fra kommunen.

Hvis renoveringen ender med, at der anlægges kantsten i stedet for chaussésten, vil grundejere med en sådan tilladelse kunne få anlagt en overkørsel.