FAQ - ofte stillede spørgsmål
Spørgsmål omkring vejlaug
Kan der komme bestemmelser om støj i området, tidspunkter for hækklipning eller antal af husdyr?
Nej. Der er en lille - men ikke ubetydelig - forskel på grundejerforeninger og vejlaug. I en grundejerforening kan bestyrelsen opstille regler for, hvad der sker inde på matriklen, mens den i et vejlaug kun beskæftiger sig med fællesområderne. Her henvises til almindelig gældende lovgivning i landet.
Politiet tager sig af støjende adfærd, mens hundeloven dikterer antallet af hunde på matriklen. Der gælder ingen regler for tidspunkter, hvor du må slå græs og klippe hæk. Dette har altid været et spørgsmål om hensyntagen til nærmeste naboer og må derfor klares indbyrdes.
Hvorfor lægges der ikke op til at indlemme flere veje rundt om voldene?
Halsnæs Forsyning undrer sig over, at vi ikke har et fælles vejlaug for alle småveje omkranset af Kappelhøjvej, Strandvejen, Kappelhøjvej og Thorsvej - altså også K F Ulrichsvej, Hyrdebakken, Jutevej og Bystævnet. Det er en mulighed, som vi senere hen kan se på, men så længe vi er ved at opspare penge til istandsættelse af egne fællesarealer, er der ikke tilstrækkelig opbakning til at åbne op for medlemmer fra andre veje, da de i så fald vil få lige del i vores formue.
Hvad dækker "fællesarealerne" i vedtægterne over?
Fællesarealer i et vejlaug omfatter vejbaner, fortove, parkeringspladser og stikveje. Vi har ingen grønne områder i fællesskab, udover parkeringspladsernes græsplæner eller buske.
Enkelte medlemmer har fejlagtigt troet, at voldene var inden for vejlaugets område. Det er kommunens offentlige græsareal, ligesom stien er. Det er korrekt, at visse medlemmer af vejlauget har været behjælpelige med beskæring af buske/træer, opstilling af fodboldmål, skraldespande og bænkesæt samt sedler på stien om at holde området rent, men det har ingen forbindelse til vejlauget. Andre i lokalområdet sørger for at slå græsset dernede jævnligt, og skraldespandende tømmes også af frivillige.
Er der andre vejlaug i Kregme?
Der har ikke været tradition for vejlaug eller grundejerforeninger i Kregme.
Der er vejlaug på Kærmyssevej, Hørvej og den ene side af Oldtidsvej.
Skaaninggaardsvej (ud mod Hillerødvejen) påtænker at danne vejlaug, muligvis med Nordfeldvej og Thyrasvej.
Hyrdebakken, Jutevej og K. F. Ulrichsvej undersøger mulighederne, men er ved snakken.
Hvordan betales kontingent til et vejlaug?
Via bankoverførsel til vejlaugets bankkonto.
Hvis det viser sig at blive for administrativt tungt, vil vi overveje at indføre MobilePay også.
Hvilke fælles opgaver står vejlauget for?
Opgavernes omfang fremgår af vedtægternes paragraf 2.
Vejlauget står for vedligeholdelse af vores fællesarealer. Det omfatter belægning på vej og fortove, hvilket primært indebærer udbedring af huller og ujævnheder. Dette kan også besluttes at omfatte snerydning, glatførebekæmpelse (saltning) af vej, fejning af vejen og evt. bekæmpelse af ukrudt ved afbrænding. En nyistandsat vej, som skal holde mange år, kræver også disse tiltag og er derfor ikke blot forskønnelser.
Kommer alle udgifter til at blive godkendt af alle grundejerne?
Bør vejlauget ikke udelukkende fokusere på istandsættelsen?
Jo, det er korrekt. Vi har alle den store istandsættelse på sinde lige nu. Det blev vedtaget ved ekstraordinær generalforsamling 27. september 2023, at vi skal have istandsat vores seks hovedveje i starten af foråret.
Vi vil også gerne lægge op til, at vi kan pleje det gode naboskab på andre måder. Vejlaugets facebookside kan være et uforpligtende forum for mange gode, sociale arrangementer, og et godt fællesskab. Dette ændrer ikke på, at vejlauget naturligvis fra bestyrelsens side og finansielt vil koncentrere sig om istandsættelsen. Det andet er netop frivillige tiltag, som ikke blandes ind i vejlaugets budget.
Der tales om at få Runevænget opklassificeret vejen fra privat til offentlig. Hvordan stilles medlemmer af vejlauget fra pågældende vej, hvis dette sker?
Som udgangspunkt kan man ikke melde sig ud af dette vejlaug, da det er en tinglysning på matriklen. Dog er der undtagelser ved væsentlige ændringer i vores villakvarter, som gør en tinglysning ugyldig. Det vil en opklassificering høre ind under, og derfor mener vi, at Runevængets beboere godt kan få fjernet tinglysningen, hvis det bliver en offentlig vej igen. Ellers er der mulighed for at lave en simpel vedtægtsændring om, at matrikler på Runevænget bliver passive samt uden solidarisk hæftelse/stemmeret/kontingentbetaling.
Hvad med de vejberettigede fra andre veje?
De er meget velkomne i det fælles vejlaug og tilbydes halvt kontingent mod kun at have en halv stemme i vejlauget. Det gælder Thorsvej 41-43, Bystævnet 9 og K F Ulrichsvej 5. Tre af disse er medlemmer.De har vejret og har derfor forpligtelser til vængerne. De har ikke indkørsel på vejene og "bruger" kun vejen. De vil få glæde af vejlauget, hvis der indføres fælles snerydning eller ukrudtsfjernelse. De har fået del i vedligeholdelsen af deres vej, således at de ikke selv skal udbedre huller/ujævnheder i deres del af vejen og fortovet, hvilket kan føre til erstatningssager.
Hvad sker der, hvis der vedtages væsentlige ændringer af vejlaugets vedtægter?
Hvis der ved en generalforsamling via afstemning vedtages ændringer, som gør de tinglyste vedtægter væsentligt anderledes end de nye, skal der foretages ny tinglysning.
Bestyrelsen kan underskrive på vegne af vejlauget, hvis der foreligger referat af generalforsamlingen, hvor forslaget blev stemt for.
Afgiften (omkring 1.750 kroner) for dette vil blive betalt af vejlauget.
Kan man melde sig ud af vejlauget?
Vejlaugets medlemmer har vedtægterne tinglyst på ejendommen, og derfor er det ikke os som beboere, der er medlemmer. Det er vores matrikel, også ved boligsalg. Det er derfor heller ikke muligt at melde sig ud af vejlauget.
Hvor afholdes generalforsamlinger?
Generelt benytter vi kantinen på Magleblikskolen, men det vurderes fra gang til gang, om der er plads på datoen. Vi har også tidligere benyttet Festsalen ved Rådhuset, men der er mere arbejde i at stille borde og stole frem og tilbage selv.
Har vejlauget en forsikring?
Vejlaugets bestyrelse har tegnet en bestyrelsesansvarsforsikring hos If, der dækker erstatningskrav, bestyrelsesmedlemmer kan blive ramt af. Forsikringen koster årligt 3.342 kr. og dækker op til 4 mio. kroner.
Vejlauget har ingen forsikring for medlemmer og kan aldrig dække en ulykke på fællesarealerne. Denne hæfter beboere med vejret selv for, eksempelvis hvis nogen brækker et ben på dit fortov grundet manglende snerydning eller vælter på cyklen grundet et hul i vejbanen. Vi kan i vejlauget hjælpe til med at facilitere snerydning, hvis dette stemmes for til en generalforsamling årligt, og vi kan lappe huller/revner og andet på dit ansvarsområde, hvis du gør opmærksom på fejlen. Men det kræver netop, at bestyrelsen gøres opmærksom på problemet.
Hvad er et ikke-medlem?
Disse beboere får glæde af vejlaugets beslutninger og tiltag, men betaler ikke kontingent. Dette er desværre almindeligt i de fleste vejlaug, og man må derfor regne med en vis procentdel, der skal lægges oveni andres andel ved tiltag.
Vejlauget kan, hvis der er vedtaget snerydning, nægte at rydde sne på en matrikels vejandel, hvis denne ikke er med i vejlauget. En sådan beslutning stemmes der almindeligvis om på en generalforsamling.
Helt firkantet sat op, så kan et vejlaug enten lade de dele af fællesarealerne forfalde, indtil kommunen nedsætter påbud om, at vi alle skal være med til ny istandsættelse; eller vi kan vælge at stå for de øvrige beboeres vedligeholdelse og derved sikre vores veje en længere levetid i egne hænder.